Een CI: Wonderding of onding?

Je leest het wel eens in de krant: Een bionisch oor, een CI, dat is een Wonderding! Een dove kan er goedhorend mee worden! Zo iets geweldigs wil iedereen wel. Toch ligt dat iets genuanceerder.

Een CI is niet perfect, het blijft een hulpmiddel. Er zit namelijk een groot spectrum tussen doof en goedhorend. Een CI krijg je dan ook alleen maar als je doof bent of zeer slechthorend. Anders dan veel mensen denken (en de fabrikanten je graag willen doen geloven) word je met een CI hooguit slechthorend. Ik hoor weer heel veel geluiden, zoals de vogeltjes in de tuin en dit stukje tikken op het toetsenbord. Maar er zijn ook heel veel situaties waarin ik niet goed hoor. Vooral spraak is lastig. Spraak is een complex iets. Nog afgezien van de toonhoogte van je stem zelf: een vrouw praat over het algemeen met een hogere stem dan een man en een kind met een nog hogere stem, zijn er ook de verschillende letters. Elke letter wordt ergens anders in de mond/ keel gemaakt, juist daardoor klinken ze anders. Maar juist die kleine verschillen, die hoor ik vaak niet. Zo hoor ik bijvoorbeeld niet het verschil tussen de woorden huis-muis-luis. Dat moet ik uit het zinsverband halen. Vertelt een kennis over zijn nieuwe huis, dan snap ik dat hij niet een luis heeft gekocht. Maar dit kost elke keer wel een beetje 'puzzelwerk' voordat ik begrijp wat er gezegd wordt. Daarnaast zijn er ook veel 'lastige luistersituaties', waarin ik tegen beperkingen aanloop. Bijvoorbeeld: Telefoneren met een bekende gaat, maar met onbekenden vaak niet. Iemand verstaan die verder dan anderhalve meter bij me vandaan staat, lukt me niet en ook van omgevingslawaai heb ik veel meer last dan een goedhorende. Dat zijn dingen waar veel mensen niet bij stilstaan en wat niet in de wervende folders van de fabrikanten wordt vermeld. Om de proef op de som te nemen, heb ik een keer een online gehoortest gedaan, met CI én hoortoestel. Ik meende dat ik het vrij goed had gedaan, maar helaas, de uitslag was: “Uw gehoor is zeer slecht. Neemt u zo snel mogelijk contact op met uw arts voor een uitgebreide gehoorscreening.” Ai. Dat was toch wel even slikken. Maar ergens is het ook wel logisch, een CI is nu eenmaal maar techniek en natuurlijk nooit zo goed als een menselijk oor.

En dan heb ik nog het geluk dat ik als kind wel gehoord heb. Ik heb gesproken taal geleerd en weet nog hoe het fluiten van een vogel klonk voordat ik vrijwel helemaal doof werd. Ik hoor het verschil tussen een fietsbel en een brommer en ik weet hoe de woorden bal en baal klinken. Al klonk elk geluid met mijn CI vooral in het begin anders dan ik gewend was, ik had nog wel een 'geluidengeheugen'. Anders is dat voor mensen die nooit hebben gehoord. Als je nooit het verschil hebt geleerd tussen het geluid van een deurbel en een deur die dicht slaat, dan moet zelfs dat allemaal helemaal van het begin af aan geleerd worden. Dat kost je dan natuurlijk nog veel meer moeite. Daardoor zal zo iemand met het verstaan van spraak over het algemeen minder ver komen dan ik. Zelfs een één-op-één gesprek blijft dan moeilijk. Als je daaraan denkt, begrijp je dat er mensen zijn die zeggen: “Zo'n CI is niets voor mij, het is een onding.”

Kortom, een CI is en blijft een hulpmiddel en komt het hooguit in de buurt van een menselijk oor. Dat wil niet zeggen dat ik spijt heb van mijn implantaat. Nog steeds en ondanks de beperkingen, vind ik het geweldig dat ik met mijn CI datgene kan horen wat met alleen hoortoestellen verdwenen was. Voor mij is een CI, ondanks de beperkingen, toch een wonderding.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Hallo Saskia!
Alweer een bericht boordevol duidelijke en waardevolle informatie!
Ik stuur het door naar belanghebbenden.
Dank en succes met je 'missioneringswerk'!
Liefs, Ine
Ine Dijksterhuis, op 01-03-19
Ik geniet ervan hoe jij je ervaringen met je CI beschrijft en ons ook nog zoveel informatie meegeeft over de luisterervaring.
Sabine Thole, op 02-03-19
Hallo Saskia...
Dank je wel voor dit geweldige verhaal, ik herken mezelf hierin helemaal.
Ik heb nl ook een CI aan de linkerkant, ik ben nu 62 jaar, en heb links nooit woorden geleerd te horen,
Het is ook juist dat waar ik tegenaan loop, ik kan met CI nog steeds heel moeilijk verstaan van woorden. Het complexe spraakverstaan, is zo anders als de enkelvoudige geluiden, en dan de muziek, ik kan daar met het CI echt niks mee, toch ben ik heel blij met mijn CI, want ik zeg altijd ik hoor alles bijna, ik kan water horen stromen, volgens horen fluiten, enz.. maar helaas wanneer je met mij wilt praten, moet je me echt aankijken, en moet ik echt naar jou kijken, zodat ik de ondersteuning heb van het liplezen.
en dan jou verhaal.. zo herkenbaar.. dank je wel.

Groetjes Menna.
menna, op 02-03-19
Dank je wel voor je reactie, Menna. Daar doe ik het voor. Groetjes, Saskia
Dankjewel Saskia! Je legt het zo duidelijk uit allemaal: fijn dat we daardoor slechthorendheid en het CI beter leren begrijpen. En het wordt door jou zoveel duidelijker waar een slechthorende tegenaan loopt en mee te maken krijgt! Ga vooral door met je belangrijke en blogs!
Muriel, op 02-03-19
Beste Saskia,

Je verhaal zou evengoed mijn verhaal kunnen zijn. Ik kan terug horen met mijn CI maar zoals Menna zegt kan ik ook alleen maar een éénmansgesprek verstaan als de persoon mij aankijkt en ik kan liplezen en dan nog moet ik mij altijd enorm concentreren. Een gesprek voeren met meerdere personen is bijna onmogelijk. Ik heb mijn CI nochtans al bijna 9 jaar en ik heb ook een geluidgeheugen omdat ik lang gehoord heb. Dus dat ik vlugger weet wat welk geluid voortbrengt. Ik heb echter ook heel veel last van tinnitus (oorsuizen) als ik mijn CI niet draag maar heb ik mijn CI aan dan heb ik enorm veel last van hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Ik ben ook chronisch pijnpatient en ik vind dat mijn pijnmedicatie ook werkt op de werking van mijn CI alsook mijn nekhernia die mijn houding bepaald. Ik ben 64 jaar en aangezien ik niet meer mobiel ben en mijn sociale contacten nog uitsluitend virtueel verlopen vind ik mijn CI niet zo nuttig meer. De tijd dat ik nog mobiel was ging ik nog veel naar lezingen en ik heb avondschool gevolgd in het maken van websites, het maken van filmpjes met het programma premiere elements en ook nog de cursus WORD 2010 gevolgd. Dan gebruikte ik wel mijn FM-zender en FM ontvanger. Nu heb ik die uitdagingen allemaal niet meer en zou ik eigenlijk weer revalidatie moeten volgen. Muziek heb ik nooit kunnen beluisteren met mijn CI. Het klonk niet meer zoals vroeger. Dus wat ik wil besluiten is dat iedere dove of slechthorende een eigen verhaal heeft. Veel liefs van mij xxx
MOREAU Mireille, op 03-03-19
Hallo Mireille, dank je wel voor het delen van je verhaal. Het klopt wat je zegt, elke CI-gebruiker heeft zijn eigen verhaal.
Dat zou mijn tekst kunnen zijn...
Goed omschreven ????
Jacqueline, op 16-07-19


Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid