Bereikbaarheid
Anno 2021 heeft vrijwel iedereen een smartphone. Ik loop er ook bijna de hele dag mee rond want het zijn handige dingen. Je kunt er mee chatten, mailen, zien of het gaat regenen en ook nog mee bellen. Veel mensen doen dus hun vaste telefoon de deur uit en zijn alleen nog maar bereikbaar op hun mobiel en ook anderen verwachten van je dat je altijd mobiel bereikbaar bent.
Helaas is het voor slechthorenden altijd al lastig om te telefoneren. Het geluid is stukken slechter dan ‘live’ omdat de telefoon maar een beperkt frequentiebereik heeft. En natuurlijk mis je een hoop informatie omdat je niet kunt spraakafzien door de telefoon. Facetime, Zoom, Teams en al die andere programma’s helpen daarbij niet: het geluid blijft even slecht, zo niet zelfs slechter en het geluid loopt vaak niet synchroon met het (mond)beeld, wat spraakafzien totaal onmogelijk maakt. Denk maar aan sommige reclames die nagesynchroniseerd zijn, waardeloos!
Dan terug naar de mobieltjes. Bellen met een mobile telefoon is nog weer moeilijker dan bellen met een vaste telefoon. Het geluid wordt nog meer samengeperst, nog meer vervormd. Heb je een hoortoestel, dan gaat die ook nog vaak fluiten (rondzingen) als je de telefoon tegen je oor houdt en heb je een CI, dan is verstaan sowieso al een probleem. En wat betreft de microfoon van de spreker: die zit bij de meeste smartphones vaak eerder tegen je wang dan bij je mond. Kennelijk is een ‘normaal’ oor zo geavanceerd dat de luisteraar daar geen last van heeft en hij de beller, ondanks alle beperkingen, prima kan horen. Maar een slechthorende, die al heel veel informatie mist, heeft alle beetjes nodig om te kunnen verstaan.
Tegenwoordig zijn er prachtige oplossingen om hoortoestellen en CI’s met mobiele telefoons te verbinden. De fabrikanten, die graag het Engelse woord ‘connecten’ gebruiken, doen er lovend over, maar het blijven hulpmiddelen. Voor sommigen is het een uitkomst en zij kunnen er prima mee bellen, maar anderen houden het liever op de vaste telefoon of bellen liever helemaal niet. Ook ik ben iemand die de smartphones niet goed kan verstaan. Ook ik bel liever met een vaste telefoon.
Toch zijn er nog steeds mensen die van mij verwachten dat ook ik de hele dag bereikbaar ben. Geef ik alleen mijn vaste nummer op, dan wordt aan me gevraagd: ‘Hebt u ook een mobiel nummer?’ Geef ik mijn mobiele nummer en erbij zeg: ‘alleen om te chatten,’ dan word ik toch negen van de tien keer alsnog gebeld. Geef ik mijn mobiele nummer niet, dan vraagt men zich af in welke eeuw ik leef of waarom ik niet bereikbaar ben. Nee, ik weet dat ik in de 21ste eeuw leef, maar toevallig ben ik slechthorend.
Dus ken je een slechthorende, vraag dan hoe je hem of haar het beste kunt bereiken. En is dat niet telefonisch, houd je daar dan ook aan en zoek op een andere manier contact. Dat we niet mobiel bereikbaar zijn, wil niet zeggen dat we niet met onze tijd meegaat.
Reacties
Dat is een zwart- wit situatie waar men schijnbaar geen voeling mee heeft. Als je een online bestelling wil doen word zeer vaak verplicht een telefoonnummer op te geven.
Ook al - als dat al kan - geef je bij opmerking aan dat je niet kunt bellen en vraagt om te mailen etc. krijg je toch vaak een telelefoon.
Geen nummerinvullen kan niet want dan gaat het formulierje niet weg. Rest mij en andere plots)doven dus maar een nep nummer in te vullen zoals 06 12345678 ????
Succes! Saskia