Vaste slaper of slechthorend?

Als ik, tijdens mijn vrijwilligerswerk, vertel dat ik echt helemaal niets hoor zonder mijn hoortoestel en CI, krijg ik altijd weer verbaasde gezichten. “Helemaal niets? Ook geen onweer?” vragen de kinderen dan, “ook geen vuurwerk?” Nee, dan hoor ik ook vuurwerk, onweer, blaffende honden of andere geluiden niet. “De wekker van mijn vader zou je wel horen,” dacht een kind deze week, “die is zo hard, dat horen de buren zelfs. Ik word er altijd wakker van, maar hij slaapt zo vast dat hij niet eens van zijn eigen wekker wakker wordt.”

“Is je vader soms ook slechthorend?” vroeg ik, denkend aan mijn eigen jeugd, toen ik ook regelmatig door de wekker heen sliep.

“Nee hoor, mijn vader is gewoon Oostindisch doof. Hij hoort alleen wat hij wil horen.”

Het kan natuurlijk zo zijn dat die vader inderdaad gewoon een heel vaste slaper is, maar de kans is niet denkbeeldig dat vader slechthorend is. Slechthorendheid is namelijk iets dat vaak niet meteen opvalt. Meestal gaat je gehoor zo langzaam achteruit, dat je het zelf niet in de gaten hebt. Voor de kinderen vergelijk ik het met een grote pot knikkers waar iemand stiekem af en toe een knikker uit wegneemt. Aanvankelijk zie je dat niet, een paar knikkers meer of minder vallen immers niet op. Dan, na een tijdje, denk je: was die pot nou niet helemaal vol of lijkt dat nou maar zo? “Nee hoor,” zegt de omgeving, “dat verbeeld je je maar, die pot was niet helemaal tot de rand toe vol.” Pas als de pot nog maar voor driekwart gevuld is, is duidelijk dat er knikkers uit gaan. Vervang het woord ‘knikkers’ door ‘tonen’ en je snapt dat je aanvankelijk niet merkt dat je slechter gaat horen. Maar langzaam maar zeker valt er steeds meer weg, kun je steeds minder invullen en zorgt de slechthorendheid voor steeds meer problemen. Ook vermoeidheid begint je dan op te breken. Immers, je moet steeds meer je best doen om alles goed te kunnen verstaan, je hersenen moeten steeds meer ‘rekenwerk’ verrichten om alles in te vullen: een luis gekocht? Nee, hij heeft een nieuw huis gekocht. Gaat de natuurfilm over een bruine peer? Nee, over een beer. Je snapt dat je dat flink veel energie kan kosten, die je ’s nachts moet inhalen.

Zo bezien is het verstandig om, als je dit soort dingen bij jezelf of je omgeving merkt, toch eens een afspraak te maken met een audicien, die kan testen of je inderdaad alleen maar een vaste slaper bent, of dat er meer aan de hand is. En mocht je zelfs van de luidste wekker niet wakker worden, dan is een trilwekker altijd nog een mogelijkheid. Die maakt jouw wakker, maar laat je huisgenoten rustig doorslapen.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Dat was weer eens een echt uit het leven gegrepen probleem, waar toch nog heel wat misverstand over kan bestaan.
Goed verhaal en nuttige tip, die trilwekker!
Je bent educatief mooi bezig, Saskia!
Liefs, Ine
Ine Dijksterhuis, op 18-03-22
Dank voor je reactie, Ine.
Beste Saskia,

Ik gebruik ook de trilwekker, maar de partner wordt helaas ook wakker van de trilwekker.

Maar de oplossing is zeker goed.

groetjes Pia
Pia Olsthoorn, op 19-03-22
Dank je wel voor je reactie, Pia. Ja, mijn partner wordt ook wel wakker van mijn trilwekker, maar mijn huisgenoten gelukkig niet. Dat was wel anders toen ik nog een 'gewone' bellenwekker had.

Vaste slaper of slechthorend?

Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid