Iedereen moet mee kunnen doen!
Lang, heel lang geleden zag ik de serie ‘Dagboek van een herdershond’ op TV. Ik was dan ook blij met het moederdagcadeau: kaartjes voor de musical ervan in het MECC in Maastricht. “Het is een speciale voorstelling voor slechthorenden,” zei dochter “er is iets met een audiodescriptie.” We stelden ons daarbij voor dat we een geschreven beschrijving zouden krijgen van hetgeen er te horen is, zoiets als een schrijftolk doet. Immers: audio is geluid en descripite is beschrijven. Helaas, het bleek dat het een gesproken beschrijving van hetgeen er te zien is en is bedoeld voor blinden. Nou ja, geen nood, er zou toch wel ringleiding zijn? Het MECC is immers geen klein dorpstheatertje en Albert Verlinde Producties niet een amateurproducent. Op de site las ik er niets over, dus voor de zekerheid stuurde ik een mailtje naar het MECC.
Prompt kreeg ik antwoord van iemand van de toneelgroep: “Er is helaas geen ringleiding en ook geen andere voorziening voor slechthorenden.” Ik viel zowat van mijn stoel toen ik het las. Je organiseert wél een voorstelling speciaal voor blinden, hartstikke mooi voor hen, maar de grote groep dove en slechthorenden vergeet je? We mailden wat heen-en-weer, mijn man belde en ik informeerde bij mijn audicien of er niet toch een mogelijkheid was, eventueel in combinatie mijn eigen apparatuur. Helaas, er bleek geen mogelijkheid want ‘te duur voor een pop-up theater.’ “De voorstelling voor blinden is maar eenmalig, ringleiding niet.” Ik kon wel het script krijgen "dan kunt u dat van tevoren lezen.” Het was wel goed bedoeld, uiteraard, maar van tevoren lezen is natuurlijk niet leuk: je leest immers ook niet eerst de plot van een boek en gaat dan het boek zelf nog lezen.
Ik ben nog steeds van mening dat de argumenten die mevrouw aandroeg, geen hout snijden. Ten eerste vind ik dat deze voorziening niet iets is dat het toneelgezelschap alleen zou moeten bekostigen: waarom heeft het MECC zoiets zelf niet in huis? Als er een lezing, congres of andere bijeenkomst is, kunnen slechthorenden daaraan dus ook niet deelnemen. Dat is raar. Ten tweede zou een dergelijke installatie echt niet enorm veel meer hoeven te kosten. Er is immers al een installatie waardoor blinden met een koptelefoon gesproken tekst kunnen horen. Een aanpassing voor hoortoestelgebruikers moet dan realiseerbaar zijn, zeker als je de kosten omzet naar de tienduizenden bezoekers. Maar het mooiste zou zijn als er ook een voorstelling zou komen speciaal voor doven en slechthorenden. Een voorstelling waar ook gebaren- en schrijftolken aanwezig zijn. Die voorstelling zou waarschijnlijk net zo goed uitverkocht zijn als nu de voorstelling voor blinden, want waarom zouden doven/ slechthorenden niet willen genieten van een musical?
Tenslotte heb ik het script thuis afgedrukt en meegenomen. Met een zaklampje kon ik de tekst meelezen. Het was een redelijk alternatief en ik denk dat ik zo meer heb meegekregen van hetgeen gezegd en gezongen werd dan veel van de, voornamelijk oudere, bezoekers. Maar ik blijf erbij: ringleiding is een must voor welk theater dan ook: groot of klein, in een echte theaterzaal of in een pop-up locatie. Iedereen moet mee kunnen doen!
Reacties
Houd vol Saskia want er valt nog heel wat te bevechten. Dat is het probleem als je handicap onzichtbaar is: hij lijkt dan niet te bestaan. Maar enorm veel mensen zullen je dankbaar zijn voor je inspanningen. Top!
Gelijk heb je????
Gelijk heb je????
Dank je wel, Geert!