Je hoort toch goed?

Laat ik allereerst voorop stellen: mijn CI werkt prima en ik ben erg blij dat deze techniek er tegenwoordig is. Dankzij mijn CI kan ik, om maar wat te noemen, met mijn gezinsleden praten, bij de supermarkt antwoorden op de vraag of ik het kassabonnetje wil hebben, een dagje babbelen met een vriendin bij het shoppen, of telefoneren. Allemaal dankzij twintig minuscule elektroden in mijn slakkenhuis. Ik ben de uitvinder van het CI nog elke dag dankbaar voor dit wonder van techniek.

Maar de keerzijde van dit vernuftige apparaatje is wel dat veel mensen verkeerde verwachtingen hebben van mijn vaardigheden op hoorgebied. “Ik kan prima met je praten, ik merk er niets van dat je niet goed hoort,” zeggen mensen soms. Of: “Je hoort toch goed met je CI?” Nou, dat valt vaak nogal tegen. Immers, meer dan tienduizend trilhaartjes in het slakkenhuis van een goedhorende zijn natuurlijk niet te vergelijken met de twintig elektroden die het hart van mijn CI vormen. Ik hoor dan ook veel medeklinkers niet. Maar wie wel eens galgje heeft gespeeld, weet dat je ook met een paar letters het woord wel kunt raden. En zeker als je het gesprokene in de context hoort. Bijvoorbeeld als ik mijn collega hoor ik zeggen: “De ‘uis doet ‘t ‘iet, ‘isschie’ ‘oete er ‘ieuwe batterije’ i’.” Als ik zie dat ze de muis van haar computer heen en weer beweegt en daarbij wat moeilijk kijkt, snap ik dat de muis het niet doet en er nieuwe batterijen in moeten. Maar waarschijnlijk moest jij ook de zin twee keer lezen voordat je begreep dat ik de m en de n heb weggelaten. Zo moet ik ook steeds puzzelen om te begrijpen wat er gezegd wordt. Dat lukt meestal wel, maar het gaat ook wel vaak fout en vul ik de verkeerde letters in. Het kost ook meestal een fractie meer tijd en het vergt vooral heel veel energie. Dat is al enigszins zo in een optimale luistersituatie (zoals een geluidsdichte kamer en een hele duidelijk stem bij de test), maar als de geluidskwaliteit niet optimaal is, zoals geluid uit speakers, als (groepjes) mensen door elkaar praten, enzovoorts, moet ik nog veel meer mijn best doen om alles te verstaan.

Het helpt me daarom als je rustig en duidelijk tegen me praat, als ik je gezicht kan zien (ik kan het verschil tussen bijvoorbeeld de letters M en N wel zien) en vooral zorgen voor zo min mogelijk achtergrond geluid. Soms zet ik een hulpmiddel in: mijn solo-apparatuur, een soort extra microfoon, of een schrijftolk, die voor mij typt wat er gezegd wordt, zodat ik mijn oren (en hersenen) wat rust kan geven. Kortom, mijn CI werkt fanatisch, ik ben er erg blij mee, maar ik blijf ernstig slechthorend.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Hoi Saskia
Nu je heb het er mooi verwoord het is wennen met de Ci ik heb hem nu 14 jaar en het gaat goed alleen met verjaardagen dat vindt ik echt een ramp en kan het niet goed volgen maar je blijf slecht horend het gaat je goed jacqeuline hulsegge
Jacqeuline Hulsegge, op 05-01-23
Halo Jacqueline, Dank je wel voor je aardige reactie. Ben blij dat het goed gaat met je. Groeten, Saskia
Het is topsport wat jij doet Saskia!
Muriel, op 06-01-23
Dank je wel, Muriƫl.
Ja Saskia, dit moest weer eens gezegd worden tegen de horenden : articuleer duidelijk en kijk daarbij degene tegen wie je het hebt recht aan, zonder een hand voor je gezicht te houden. Zoek als het kan een plek zonder galm en achtergrondlawaai. Maak eventueel gebruik van verduidelijkende handgebaren.
Goed voornemen voor 2023!
Hartelijke groet van Ine
ine dijksterhuis, op 06-01-23
Dank je wel, Ine. Je hebt helemaal gelijk.
Wat goed beschreven, zal die t laten lezen aan diverse mensen voor wat meer begrip. Wat mooi dat je 20 elektroden hebt mijn operatie was in 2008 en heb toen 16 elektrodes gekregen. Ben er nog steeds blij mee.
Trudy Wijkstra Spil, op 06-01-23
Dank je wel voor je reactie, Trudy. Fijn dat je het aan anderen laat lezen voor meer begrip. Wij zijn degenen die het uit moeten leggen.
20 of 16 elektrodes, dat verschilt volgens mij per merk, maar schijnt weinig verschil te maken in hoeveel je hoort. Het gaat er maar om dat het er veel minder zijn dan de trilhaartjes. Neemt niet weg dat ik er ook nog altijd blij mee ben.
Wat ben ik blij met deze opmerkingen. Ik ben ook nog steeds slechthorend ondanks mijn CI. En tegelijk ben ik er zo blij mee want het 1 op 1 contact gaat heel erg goed. Zonder CI kon ik amper meer een gesprek voeren.
Edith, op 06-01-23
Dank je wel voor je reactie, Edith. Het is heel herkenbaar. Saskia
Goed verwoord Saskia!
Spraak verstaan blijft een dingetje voor ons! Ben ook echt blij met de CI omdat ik nog steeds mijn baan kan blijven doen! Het is toch aan mij dat ik zelf aan moet geven wanneer ik niet kan verstaan.
Karin, op 08-01-23
Dank je wel voor je reactie, Karin. Ja, we meoten assertief zijn :)
Saskia
Hartelijk dank voor het delen van je ervaringen.
Onze dochter van 7 heeft beiderzijds CI's. Ze is doof geboren. Ze praat goed en hoort goed. De valkuilen zijn inderdaad de ervaringen die jij hebt gedeeld.
Dank hiervoor. Hopenlijk lezen heel veel mensen jouw verhaal.
Etienne en Simone, op 17-06-23
Graag gedaan. Hopelijk ondervindt jullie dochter steeds meer begrip voor haar handicap.
Veel succes voor haar.


Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid