Hoezo bijzonder?

Ik kreeg van iemand een pagina uit de krant: “Bij bedrijf X is het geen probleem dat de chauffeur doof is”. Doof en vrachtwagenchauffeur, tjonge, jonge, dat was toch wel héél bijzonder. Dat was groot nieuws, dat moest in de krant, een paginagroot artikel met twee foto’s maar liefst. En vooral werd erbij vermeld dat bedrijf X haar, na een eerste afwijzing vanwege haar beperking, had aangenomen en dat het nu ‘Geen enkel probleem is.’.

Ik was stomverbaasd, meer nog: ik was boos! De tijd dat dove mensen alleen in een drukkerij mochten werken is toch hopelijk allang voorbij. Natuurlijk is het geen probleem dat deze chauffeur doof is! Waarom zou het wel een probleem zijn? Nee, ze hoort geen geluiden van buiten, maar hoe erg is dat? Je hebt toch je ogen? Wat moet je horen als je in een vrachtwagen zit? ‘De sirene van bijvoorbeeld een ambulance’, werd er geopperd. Maar die heeft niet voor niets ook zwaailichten. En eerlijk: hoeveel (vrachtwagen)chauffeurs hebben de muziek in de auto of hun oortjes zo hard staan, dat ze ook geen geluiden van buiten horen? En mijn ervaring is dat ik juist meer gespitst ben op licht dan goedhorenden. In het museum waar ik werkte en waar fotograferen met flitslicht verboden was, zag ik eerder dat iemand achterin de zaal flitste dan mijn collega’s. Dus ik neem aan dat deze chauffeur het ook heel snel in de gaten heeft als er ergens een zwaailicht aankomt.

Laten we eens ophouden met te doen alsof mensen met een beperkng een aparte groep zijn, een soort wereldvreemde wezens. Laten we in eerste instantie iemand met een handicap als Mens zien en pas daarna kijken of de beperking ook daadwerkelijk een belemmering vormt. Juist daarom schreef ik Avontuur in Maastricht. Want iemand met en beperking is meer dan zijn of haar handicap. En vind je dan een beroep wat je kunt en waar je gelukkig van wordt, dan is dat in mijn ogen echt niet zo bijzonder dat dat in de krant moet. Dus het artikel over de dove vrachtwagenchauffeur heb ik in de prullenbak gekieperd. Kom nog maar eens terug als er echt iets bijzonders is.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Dank voor je stukjes. Ik werk in de zorg, als dokter daarnaast ben ik slechthorende ( het gehoor is matig/ slecht )voor dit oor heb ik een gehoortoestel, het andere oor is functioneel doof.
Onlangs nog gegoogled welke beroepen je niet kan doen als je slechthorend ben, wat stond oa in lijstje van beroepen; dokter’. Ik was erg ontgoocheld, zo ontmoedig je toekomstige slechthorenden dokters. Elke slechthorende is anders, eigen capaciteiten , scheer ze niet over één kam.
Marleen v, op 13-06-23
Dank je wel voor je reactie, Marleen. Je hebt volkomen gelijk: iedereen is anders en daarmee ook elke beperking.

Hoezo bijzonder?

Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid