Kleurtjes

Vorige week was het de beurt aan jongste dochter (begin 20) om haar eerste hoortoestellen te krijgen. “Natuurlijk baal ik ervan dat het nodig is,” zei ze. Om vervolgens, pragmatisch als ze is, eraan toe te voegen “Maar ik ben blij dat ik een moeder als voorbeeld heb die me kan helpen.”

Zo gingen we dus samen naar het audiologisch centrum en vervolgens naar de audicien. We waren voorbereid: wel ringleiding, geen accu maar batterijtjes. Als uitwonende student is ze immers regelmatig af en toe in Limburg, door de week in Noord-Holland en als biologe-in-opleiding moet ze ook nog wel eens hier of daar kamperen. Dan is zo’n oplader niet handig. Waar ze ook al over had nagedacht was de kleur. “Ik adviseer altijd om de kleur van je haar te nemen,” zei de audicien, “dan valt het niet zo op.” Maar hij kende mijn dochter natuurlijk nog niet. Beige, bruin? Niks daarvan, witte wilde ze. Iedereen mag aan haar zien dat ze slechthorend is, alleen zo kan men er ook rekening mee houden. Helaas, wit was niet leverbaar bij merk X, type Y. Dan maar de tweede keus: zilver. Uiteindelijk is het meer grijs dan zilver, maar vooruit. Alles beter dan ‘lelijk’ bruin, beige of zwart.nWel ging er een mailtje naar de fabrikant: “Waarom hebben jullie dit type niet in leuke kleurtjes?” Het antwoord was even duidelijk als bedroevend: “Je bent een van de weinigen die zich niet schaamt voor deze handicap.” Ja, en dus …? Blijven jullie dat versterken? “Type Z (speciaal voor kinderen) is wel leverbaar in allerlei kleuren,” stond er nog bij. Maar waarom alleen type Z? Waarom niet alle andere typen? Waarom hoeven kinderen zich niet te schamen voor hun gehoorverlies, maar zodra ze volwassen zijn ineens wel? Het is al lastig genoeg om slechthorend te zijn, laten we het dan alsjeblieft niet nog hebben over ‘onzichtbare hoortoestellen’ en over schaamte.

Dus als jij ook een hoortoestel wilt in een leukere kleur dan bruin, beige, grijs of zwart, laat het weten! Aan je audicien en vooral aan de fabrikant. Alleen door van ons te laten horen, kunnen we onze beperking een beetje opfleuren. En ben je een naaste van iemand met een beperking, auditief, visueel of anderszins, wees er dan trots op als diegene zich, ondanks alles, staande weet te houden in een maatschappij waarin een handicap vooral onzichtbaar moet zijn. Verdoezel de beperking niet, noch het hulpmiddel dat diegene in staat stelt om mee te doen. Want ik weet zeker dat de hoortoestelfabrikant ongelijk heeft. Ik weet zeker dat mijn dochter en ik niet de enigen zijn die zich niet schamen voor onze beperking.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Fijn om te lezen. Toch zit mijn bruine CI en hoortoestel verscholen achter mijn bruine haar????
Edith, op 17-06-23
Dank je wel voor je reactie, Edith. Ja, de hoortoestellen zijn niet zo zichtbaar meestal, maar ik zie ze wel als ik zie op- en afdoe. Destijds had ik lichtblauwe en ik vond ze erg mooi. Helaas daarna voor mijn merk/ type geen leuke kleurtjes meer. Als zie een lelijk kleur zijn, vind ik het ook veel minder prettig om ze te dragen.
Helemaal mee eens Judith en Saskia!
Muriel, op 17-06-23
Dank je wel, Muriël.
Dat is een stevige en zeer begrijpelijke reactie van Judith en een prima commentaar van jou, Saskia! Mogen orthopedische krukken wel in vrolijke kleurtjes ronddansen omdat ze toch maar voor tijdelijk zijn? Vreemd. Ten strijde! Veel succes!
ine, op 17-06-23
Dank je wel, Ine.
Helemaal mee eens, ook al ben ik 58! Toen ik 15 jaar geleden m’n eerste apparaten kreeg aangemeten, wilde ik graag een hip kleurtje. Dat kon gelukkig. Bij mijn korte haar koos ik paarse apparaten. Helaas had ik de 2e keer minder keuzemogelijkheid.
Mijn derde paar is rood. Mijn redenering: Draag het met trots! Als je slecht zie, ga je je bril ook niet proberen te verstoppen. Dan kies je toch ook een model dat je gezicht opvrolijkt.
Hester Verbruggen, op 17-06-23
Dank je wel voor je reactie, Hester. Ja, voorheen had ik zie ook in een mooie kleur, maar de kleur is schijnbaar verdwenen. Er is steeds. minder keuze in kleur, helaas.
Ik heb zilver, wilde idd graag wit. De bijbehorende CROS was er echter niet in die kleur .... dit is dan een goed alternatief. Ik heb donker haar en idd werd mij antraciet geadviseerd.
José, op 17-06-23
Dank je wel voor je reactie, José. Ik heb een witte CI en die vind ik mooi, maar mijn bruine hoortoestel niet. Ik had die ook graag in wit gewild, volgens de site zou het merk/ type wel in wit verkrijgbaar moeten zijn, maar dat bleek toch niet zo te zijn. toen hebben ze me maar bruine gegeven.
Ik ben aan eenorig geboren.
Veelal wordt doofheid met oud geassocieerd, daarom moet alles “discreet”.
Zelf heb ik nooit moeite gehad om voor mijn handicap uit te komen zeker sinds mijn goede oor slechter is ! Ik draag daar een hoortoestel op en ben daar blij mee!
100 jaar geleden was ik zwaar gehandicapt geweest, hier is mee te leven! Ik ben nu 77 jaar en kan nog steeds goed
Communiceren!
Ans Vermolen-Lorijnen, op 18-06-23
Dank je wel voor je reactie, Ans. Ja, we hebben geluk met de techniek van tegenwoordig.
Voor de liefhebbers….. op de webpagina Etsy zijn stikkers verkrijgbaar voor diverse merken hoortoestellen. Met kleurtjes, glitters, bloemen. Tevens ook voor ci. Laten we er wat vrolijks van maken.
Blinda, op 18-06-23
Dank je wel voor je tip, Blinda.
Ik zie alleen nog niet zo goed of/ hoe dat werkt. Heb jij er ervaring mee? Je kunt dus een soort 'schoentje' kopen voor onderaan je hoortoestel? Ik zag ook wel stickers, maar het weet ik nou of ik de juiste maat heb en toch de knopjes kan blijven bedienen? Ik ben daar wel wat huiverig voor eerlijk gezegd. Ik vraag me ook af het dat gaat: je kunt kiezen tussen 'links' en 'juist'. Het is volgens mij geen Nederlandse webwinkel en dan ben ik een beetje huiverig. Jammer dat de audicien ze niet aanbiedt, dan kun je ter plekke kijken wat er past.
Hallo Sakia

Ik weet niet beter ik ben er mee geboren
En op de slechthorend school gezeten
Ik heb een hoortoestel en 15 jaar een CI ik ben 75 jaar maar vindt het soms nog wel erg moeilijk
Jacqeuline Hulsegge, op 24-06-23
Dank je wel voor je reactie, Jacqueline. Moeilijk zal het bij tijd en wijle altijd wel blijven.

Kleurtjes

Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid