Uitkomen voor je handicap

Veel mensen die slechthorend zijn, willen dat niet laten blijken. Sommigen kiezen er zelfs voor om dan maar liever slechter te horen dan een hoortoestel te nemen. De reclame helpt daar ook niet erg bij met slogans als: “deze hoortoestellen zijn zó klein dat je ze bijna niet ziet.” In mijn boek heeft de schoonzus van Lia het er ook al over. Zij heeft een buurman die ook hoortoestellen heeft “van die leuke kleintjes. Waarom neem jij niet van die kleine toestelletjes?” vroeg ze aan Lia. Lia, die toch al moe was van het familiefeest waar ze niemand kon verstaan, hoort echter dermate slecht dat ze flinke toestellen nodig heeft om nog te kunnen verstaan. Zeg maar de 'powerversie'. Ze beet haar schoonzusje toe: “Jouw kleine auto kan toch ook niet jullie grote caravan trekken?”

Maar waarom zou je je gehoorverlies moeten verstoppen? Is dat niet raar? Als je niet kunt lopen, ziet iedereen dat je in een rolstoel zit. Ben je blind en heb je een stok (en eventueel een hond) bij je, dan ziet iedereen dat ook. Als je niet uit wilt komen voor je gehoorverlies, kun je ook niet verwachten dat een ander rekening met je houdt, bijvoorbeeld door duidelijk te spreken. Mijn allereerst tip voor mensen met een gehoorverlies is daarom: Kom ervoor uit dat je slechthorend bent! Er zijn tegenwoordig hoortoestellen in leuke kleuren, met streepjes of stipjes, er zijn oorstukjes met glitters en CI's in kleuren of je kunt het kapje op de zendspoel veranderen en aan de kleur van je outfit aanpassen. Genoeg mogelijkheden dus. Zelf waren mijn vorige hoortoestellen lichtblauw. Helaas was het merk dat ik nu heb, in alleen maar 'saaie' kleuren verkrijgbaar. Mijn CI is zilverkleurig. Lia krijgt ook een CI, maar zij kiest voor iets neutraals, enigszins tot teleurstelling van dochter Iris, die wel voor een leuk kleurtje of motiefje had willen kiezen. Maar zover is Lia (nog) niet. En uiteraard hoeft niet iedereen meteen met pimpelpaarse hoortoestellen te lopen. Tenslotte heeft ook niet iedereen behoefte aan een roze, paars of groen kapsel. Maar gewoon vertellen dat je slechthorend bent, dat is alvast een eerste stap.

Veel groetjes, Saskia


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Mooi geschreven en ik sluit mij hier helemaal bij aan! Ik heb dit bericht ook gedeeld in mijn FB groep "Ik ben slechthorend, nou en?" https://www.facebook.com/groups/131708990851643/
en zou u graag willen uitnodigen lid van deze groep te worden!

Met hartelijke groet,
Renee
Renee Iseli - Smits, op 03-04-18
Dank je wel, Renee!


Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid