Richtinghoren

Om te kunnen inschatten waar een geluid vandaan komt, dat richtinghoren heet, heb je twee oren nodig. Dat wist ik uiteraard wel, maar soms trap ik er toch nog in en denk ik dat het geluid van links (mijn CI-kant) komt, omdat ik het met rechts niet hoor. Zoals afgelopen weekend. Ik was in de keuken aan het werk en vanwege het mooie weer had ik de keukendeur, rechts van mij, open staan. Op een gegeven moment was ik er van overtuigd dat er een vogeltje naar binnen was gevolgen. Ik hoorde het duidelijk aan mijn linkerkant, dus in de keuken, fluiten. Ik keek rond in de keuken of ik het ergens zag zitten. Pas toen ik het niet vond en ik merkte dat het vogeltje zich steeds aan mijn linkerkant bevond, realiseerde ik me dat het vogeltje niet in de keuken zat, maar op een tak in de tuin naast de keuken! Mijn CI had me gefopt! Doordat ik het met rechts niet kon horen, dacht ik automatisch dat het geluid van links kwam.

In mijn boek heb ik het ook over richtinghoren en leg ik uit hoe dat werkt. Je hoort je het geluid aan de kant waar het geluid vandaan komt, ietsjes eerder en luider dan aan de andere kant. Dat verschil merk je normaal gesproken niet op, maar toch heb je automatisch geleerd dat de geluidsbron zit aan de kant waar het geluid het hardste klinkt. Om die reden krijg je dus ook twee hoortoestellen als je met beide oren slecht hoort. Ik heb wel eens gehoord van mensen die zeiden dat ze maar één hoortoestel droegen “Omdat ik het met één toestel al veel lawaai vindt.” Dat klopt ook, maar twee hoortoestellen betekent niet twee keer zoveel lawaai. Sterker nog, eigenlijk is het 'lawaai' minder. Dat komt door dat richtinghoren: Als je twee oren hebt, kun je veel beter het 'lawaai', door de professionals 'ruis' genoemd, bijvoorbeeld geroezemoes op de achtergrond, filteren. Dat komt doordat je kunt richtinghoren. Dus als je twee hoortoestellen krijgt voorgeschreven, gebruik ze dan ook allebei, is mijn advies.

Een tweede CI ook dus? Helaas, dat wordt te kostbaar. Voorlopig wordt er voor volwassenen maar één CI vergoed in Nederland, uitzonderingen daargelaten. Ga maar na: een CI met alles wat erbij hoort, kost enkele duizenden euro's, nog afgezien van de operatie en (vele uren) nazorg. In Nederland krijgen elk jaar zo'n 500 mensen per jaar een CI. Voor al die 500 per jaar (en elke vijf jaar een nieuwe buitenkant) zou het wel heel veel geld kosten als ze allemaal ook nog een tweede zouden krijgen. En aangezien er geen helaas geen geldboom groeit op het Binnenhof, moeten de meeste mensen het doen met één CI.

Dat is niet zo erg, ik kan me er goed mee redden en genieten van de vogeltjes, gelukkig in de tuin.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid