Mijn ambassadeur

Degenen die aanwezig waren op mijn boekpresentatie in Schunck*, afgelopen februari, hebben al kennis met mijn 'ambassadeur' gemaakt: Dyon Scheijen, klinisch fysicus audioloog bij Adelante in Hoensbroek. Hij gaf toen uitleg over hoe het gehoor werkt en wat een CI precies is. Dat was toen een praatje voor leken. Hij was zó enthousiast over mijn boek, dat hij er graag reclame voor wil maken. Daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee. Vooral omdat juist hij de mensen kan bereiken die met slechthorenden en doven te maken hebben; de patiënten zelf, maar vooral ook de professionals. Afgelopen weekend was hij één van de sprekers op een congres voor maar liefst 1.000 audiciens. Daar maakte hij ook reclame voor mijn boek. Dat is echt super! Dus bij deze nogmaals een applausje voor Dyon, met een fotootje erbij. Wil je zijn gesproken column lezen? Kijk dan op: http://blog.dyonscheijen.nl/2018/05/25/horen-is-meer-dan-enkel-de-oren/

Het is een heel mooi verhaal wat hij vertelde en zeker de moeite van het lezen waard!

Voor degenen die niet zo bekend zijn met de wereld van slechthorenden en doven, even een uitleg wat een audioloog is, wat een KNO-arts en wat een audicien. Dyon is een klinisch fysicus- audioloog, vaak kortweg een audioloog genoemd. Hij is een medisch specialist op het gebied van horen. Hij (of overal ook een zij) is de hoofdbehandelaar binnen een audiologisch centrum, naast bijvoorbeeld een logopedist, audiologie-assistent (degene die de gehoortest afneemt) maatschappelijk werker, orthopedagoog, enzovoorts. Samen vormen deze mensen een team waar de audioloog, de eindverantwoordelijke is. Hij is dan ook degene die bijvoorbeeld een hoortoestel voorschrijft of uitsluitsel geeft over of iemand voor een CI in aanmerking komt.

Een KNO-arts is natuurlijk ook een arts, maar meer op het fysieke gedeelte, op het gebied van oren, en, zoals de naam aangeeft, op het gebied van keel of neus. Een KNO-arts kan en mag opereren. In een CI centrum, zoals in Maastricht, werken een audioloog en een KNO-arts samen in een team: de KNO-arts implanteert het CI, de audioloog stelt het apparaat af. In dat team zitten ook andere specialisten, ieder op zijn of haar eigen vakgebied.

Een audicien is degene die een hoortoestel kan aanpassen/ afstellen, een oorafdruk maakt voor de oorstukjes en advies kan geven. Daarnaast verkoopt hij of zij hoortoestellen, batterijtjes en hulpmiddelen. Simpele reparaties aan een hoortoestel kan een audicien ook vaak zelf doen. Soms neemt een audicien ook een gehoortest af. Zeker bij 'simpele' gehoorverliezen zoals ouderdomsslechthorendheid, is dat geen probleem. Heb je een wat ingewikkelder gehoorprobleem, dan is een audioloog hierin gespecialiseerd. Een CI wordt altijd door een audioloog 'verkocht' en afgesteld.

Groetjes, Saskia


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Mijn ambassadeur

Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid