Onzichtbare hoortoestellen

Een tijdje geleden schreef ik al over 'uitkomen voor je handicap', want waarom zou je je gehoorproblemen verstoppen? Toch wordt er nog steeds reclame gemaakt voor 'onzichtbare hoortoestellen'. Ik heb dus de desbetreffende keten, Specsavers dit keer, een e-mail gestuurd. Waarom maken ze reclame voor 'Onzichtbare hoortoestellen'? Voor mij, als ernstig slechthorende, voelt het alsof mijn handicap er niet mag zijn, alsof slechthorendheid iets is waarvoor je je moet schamen, zelfs alsof je minderwaardig bent met een beperking. Die gedachte wordt door een reclame als deze versterkt. Ik stelde zelf een betere reclameslogan voor: “Met onze hoortoestellen gaat er een wereld voor u open” want eerlijk is eerlijk, heel veel mensen beginnen pas laat aan hoortoestellen en horen dan dingen die ze nooit gehoord hebben of al heel lang niet meer. Vaak zonder dat ze het merkten, werden de geluiden minder. Dan is het toch heerlijk als je dat allemaal weer kunt horen? Waarom maakt men daar geen reclame voor? Dat heb ik allemaal aan Specsavers geschreven.

Ik vond het leuk dat ik een weekje later een aardige e-mail als antwoord ontving. Ze begrepen mijn standpunt en nee, uiteraard is slechthorendheid niet iets om je voor te schamen. En ja, er gaat inderdaad voor veel mensen een wereld open als ze eenmaal (na heel lang/ te lang) wachten hoortoestellen gaan dragen. Gaan ze nu meteen hun reclame aanpassen? Natuurlijk niet. Zij menen dat veel mensen daar anders over denken en niet willen dat hun hoortoestel en dus hun beperking, zichtbaar is. Vandaar dat zij zich gewoon aanpassen aan wat zij menen dat veel mensen willen.

Bij deze doe ik dus een beroep op iedereen die slechthorend is, die al dan niet een hoortoestel of eventueel een CI draagt: kom uit voor je handicap! Laat het de wereld weten! Zeg het gewoon! Voor mijn part draag je pimpelpaarse hoortoestellen met gele stippen. Laat iedereen weten dat we weliswaar een handicap hebben, maar dat die niets af doet aan hoe wij als persoon zijn. Dat we niet minder capaciteit hebben dan een goedhorende, niet minderwaardig zijn. Alleen dan kunnen we misschien een omslag maken in het denken over slechthorendheid en het hebben van een handicap in het algemeen. En wie weet dat het over een aantal jaren net zo gewoon wordt om een hoortoestel te dragen als dat het nu is om een bril te dragen. Wie weet maken de audiciens dan reclame met de leuke kleurtjes van hoortoestellen die je kunt aanpassen aan de stijl van je kleding. Laat dat de toekomst zijn voor de volgende generatie slechthorenden/ doven.

Veel groetjes, Saskia


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Hallo Saskia, Nou dat je nog een aardige mail terugkreeg is al heel wat. Maar het maken van die reclame is heel duur en denk je dat ze dat dan veranderen? Nee dus! Maar wie weet als er nog eens een andere reclame komt, dat ze er dan wel rekening mee houden. Dus moeten we het ze maar steeds weer onder hun neus schuiven. Hetzelfde is het met de onzichtbare toestellen, net of iedereen daar wat aanheeft. Maar het gaat om verkopen om geld. Niet om de mens
Will van Buul, op 29-08-18
Dank je wel voor je reactie, Wil. Hopelijk helpt het als we steeds weer aan de bel trekken.
Graag gedaan! Trouwens heb jij dat zelf gedaan die versieringen of laten doen. Ik heb overigens donkerrode, ook heel mooi.
Will van Buul, op 29-08-18
Mijn CI is zilverkleurig, met en zwarte dop. Mijn hoortoestel is donkerblauw met zwart, de enige kleur die er was naast beige of bruin. Mijn vorige hoortoestellen waren lichtblauw, vond ik heel mooi. Meer versiering heb ik niet, maar ik hoef ook niet zo nodig paarse haren.


Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid