Hoortoestel of CI?

Een tijdje geleden ben ik begonnen als vrijwilliger bij OPCI: Onafhankelijk Platform Cochleair Implantaat. Ik doe vooral redactioneel werk: ik redigeer ervaringsverhalen, maak een boekverslag of een verslag van een bijeenkomst. Anderen, handige ICT-ers, plaatsen het vervolgens op de website: https://www.opciweb.nl/. OPCI doet nog veel meer, zoals lotgenoten contact, belangenbehartiging en voorlichting. Alhoewel ik eigenlijk niet voor die laatste 'afdeling' ben (een mens kan nu eenmaal niet alles in zijn eentje), werd ik toch onlangs benaderd om een voorlichting te verzorgen. Het gehandicaptenplatform Simpelveld – Bocholtz had gevraad of er iemand van OPCI een lezing kon verzorgen over het verschil tussen een CI en een hoortoestel. Aangezien Simpelveld niet zo ver bij mij vandaan ligt, werd ik daarvoor gevraagd. Natuurlijk zei ik meteen 'ja'. Natuurlijk wil ik graag vertellen over 'het wonder' van een CI. Want wat een prachtig hulpmiddel is dat! Daar wil ik heel graag over vertellen. Aldus ging ik achter mijn computer zitten om een presentatie te maken. Maar waar begin je met zoiets? Want hoe leg je uit wat een CI is? Hoe leg je uit wat doofheid is? Is dat zoiets als je vingers in je oren doen? Dan hoor je toch nog steeds van alles, merkte in mijn boek ook Iris. Maar wat is het dan wel? Hoe slecht moet je horen om voor een CI in aanmerking te komen? Afgelopen week had ik een voorbespreking over de informatie-avond. Van mijn gesprekspartners had er één een CI, de andere twee waren goedhorend. Ik vertelde dat ik geen gesprek kan voeren zonder mijn CI, dat ik met alleen een hoortoestel aan mijn 'goede' oor, wel geluiden kan horen, maar nauwelijks nog kan verstaan. Ik vertelde dat ik een tijdje geleden niet hoorde dat mijn dochter op nog geen twee meter bij me vandaan van de trap viel, simpelweg omdat ik mijn CI en hoortoestel nog niet in had. Dát is doof-zijn. Dát is niet horen. Er was veel herkenning bij degene die ook een CI heeft. Ja, dat herkende ze, ja dat was bij haar ook zo. De andere twee hadden geen idee wat doof-zijn inhoudt. Wat het is om helemaal niets te horen zonder hulpmiddelen. Dat er een wezenlijk verschil is tussen (ouderdom)slechthorendheid en doofheid. Er is dus nog heel wat uit te leggen. Over doofheid, over CI. De presentatie is inmiddels zo goed als af en ik mag van Adelante ook ng een model CI lenen, zodat alles nog duidelijker wordt. Ik heb er zin in!

Dus woon je in zuid-Limburg of ben je toevallig in de buurt, en wil je graag meer horen over het verschil tussen een CI en een hoortoestel, kom dan op 10 oktober naar De Rode Beuk, Kloosterstraat 57 in Simpelveld. Mijn praatje begint om 19.00 uur. Na de pauze komt er een notaris iets vertellen over een levenstestament. Opgeven hoeft niet, je kunt zo naar binnen. Voor een schrijftolk is gezorgd.

Intussen ben ik, samen met een aantal anderen, ook druk bezig met de voorbereidingen voor een informatie-middag bij Adelante op vrijdag 30 november. Daar mag ik ook weer vertellen over mijn boek, leuk! Ik ga er nog niet alles over zeggen, dat komt binnenkort, maar schrijf de datum alvast in je agenda: 30 november wordt een hele speciale middag rondom slechthorendheid/ doofheid. Meer daarover natuurlijk binnenkort via mijn blog.

Groetjes, Saskia


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Je hebt er een fantastische nieuwe levensvervulling bij Saskia!!! Tot zegen van de (echt) doven en hun naasten.
Ik wens je nogmaals ontzettend veel succes met je super nuttige werk.
Moedig voorwaarts - en hopelijk met veel plezier en uithoudingsvermogen! Blijf gezond!
Ine
ine dijksterhuis, op 20-09-18
Dank je wel, Ine!

Hoortoestel of CI?

Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid