Akoestiek

Geluid is iets geks. Je kunt het niet zien, niet ruiken, (bijna nooit) voelen, alleen maar horen. Dat is meteen ook het probleem als het gehoor het niet doet: je weet niet wat je mist. Zo hoor ik bijvoorbeeld niet dat iets valt, of waar.
Door het geluid dat het maakt, kan een goedhorende ongeveer inschatten wát er valt, of waar. Sleutels die uit je zak op straat vallen, klinken anders dan wanneer je ze thuis op het laminaat laat vallen en op een vloerkleed hoort zelf een goedhorende nauwelijks dat iets valt. De zachte stof maakt dat de trilling van het geluid meteen geabsorbeerd wordt. Maar in bijvoorbeeld een betonnen bunker wordt het geluid aan alle kanten terug gekaatst. Dat noemen we echo of nagalm.

Bepaalde diersoorten, zoals vleermuizen en dolfijnen, maken daar handig gebruik van. Zij zenden geluid uit en door middel van de terugkaatsing, kunnen zij zich een beeld vormen van hun omgeving en hun prooidieren. Een geweldig instrument! Sommige blinden maken daar ook gebruik van: door geluid te maken door bijvoorbeeld te klikken, horen ze ongeveer hoe de ruimte eruitziet of waar zich obstakels bevinden. Helaas is het gehoor van mensen niet zo geavanceerd als dat van dolfijnen of vleermuizen. Mensen moeten het dan ook vaak hebben van technische hulpmiddelen zoals sonar of een echoscoop in het ziekenhuis.

Voor musici is de echo ook heel belangrijk. Elke muzikant weet wel van een zaal of ruimte waarin zijn of haar muziek super klinkt of juist vreselijk. Dat noemen we het akoestiek. Allemaal verschillende woorden voor hetzelfde principe dus eigenlijk. Het gaat erom hoeveel geluid er terug gekaatst wordt en hoe snel dit gebeurt.

Als je slechthorend bent, is de akoestiek ook heel belangrijk en ben je daar gevoeliger voor dan goedhorenden. Een kamer kan voor mij zelfs anders klinken als er enkele meubels zijn weggehaald of er een andere soort vloerbedekking in ligt. Het zijn vaak minieme verschillen die een goedhorende niet of nauwelijks opmerkt. Die nagalm, vooral in grote ruimte met weinig stoffering, maakt verstaan voor slechthorenden soms erg moeilijk. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de akoestiek in gebouwen en openbare ruimtes. Worden er wandkleden opgehangen als er geen tapijt op de vloer mag liggen bijvoorbeeld, of wordt de ruimte opgedeeld in kleinere ruimtes met wanden van absorberend materiaal.

Dat is niet altijd zo en niet overal. Soms omdat dat niet kan, vaak ook omdat men er niet aan denkt. Dan moet je als slechthorende het er maar mee doen. Wel kun je misschien zelf uitkiezen waar je gaat zitten. In een restaurant bijvoorbeeld. Als je reserveert zeg er dan meteen bij dat liefst in een rustig hoekje wilt zitten. Immers, de omgeving is meestal goedhorend en heeft nauwelijks last van slechte akoestiek. We gaan tenslotte niet in een betonnen bunker eten. En mocht je ergens komen waar de akoestiek echt heel vreselijk is, meld het dan aan de eigenaar. Als
je het netjes aangeeft dat je er last van hebt, kunnen ze er wat aan doen. Tenslotte zijn er heel veel slechthorenden, die vrijwel allemaal last van hetzelfde hebben. Als we allemaal helpen om goedhorenden erop attent te maken, komt het vast goed.

Tot slot: Weet je al van de informatiemiddag op 30 november? Zo nee, kijk dan even op mijn vorige blog, daar staat er uitgebreide informatie over. Opgeven kan nog steeds via:
bijeenkomstac@adelante-zorggroep.nl

Veel groetjes, Saskia


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Lieve Saskia,
Dat was weer een verhaal dat hout snijdt! Echt nuttige informatie voor de 'horenden' - als die luisteren willen - en zeer praktische tips voor de slechthorenden. En als steeds weer verpakt in een lekker leesbaar stuk.
Ga zo door en ontzettend veel succes met je missie!
Je supporter, Ine
ine dijksterhuis, op 23-11-18
Dank je wel voor je reactie weer, Ine! Beetje positiviteit kan een hoop schelen.
Dat is zeker een interessant verhaal! Zoveel dingen waar je als goedhorende niet bij stilstaat. Dankjewel Saskia!
Muriel, op 10-02-19

Akoestiek

Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid