Vooroordelen

Ik had het al eerder aangekondigd: volgende week zaterdag, 23 maar, mag ik als 'boek' meedoen met een Human Library in Waalwijk. In het kader van de Boekenweek, met als thema 'De moeder de vrouw', mag ik in gesprek gaan met anderen. Over hoe het is om doof/ slechthorend te zijn, als mens, maar ook als moeder. Waar ik tegenaan loop, maar ook welke vooroordelen er nog zijn over slechthorendheid/ doofheid. Want natuurlijk zijn ze er! Ik schreef er al eerder over. Over de reclames voor 'onzichtbare hoortoestellen' bijvoorbeeld. Ik herinner me nog goed hoe ik voor het eerst hoortoestellen, kreeg, ik was begin twintig. Vréselijk vond ik het, een hoortoestel was immers voor oude mensen? Niet dus, ook jongeren kunnen slechthorend zijn. Soms gingen mensen in het Duits of het Engels tegen me praten, denkend dat mijn vreemde stem voortkwam uit een buitenlands accent. Of wat te denken van de buren die de politie belden toen ik een avond alleen thuis was en, zonder hoortoestellen (mijn CI had ik toen nog niet) in de badkamer mijn dochter niet had horen huilen? Genoeg stof om over te praten dus.

Hoe gaat nu zo'n Human Library? Je leent er geen fysiek boek, maar een levend boek. Je gaat met een persoon in gesprek, over zijn of haar leven, over vooroordelen. Het gesprek duurt twintig minuten, een half uurtje hooguit. Dan gaat het boek weer terug en kan een ander het lenen. Net als in een echte bibliotheek, met fysieke boeken, kun je ook bij een Human Library kiezen uit meerdere titels. In de bieb in Waalwijk zijn ook meerdere titels beschikbaar, acht om precies te zijn. Er is bijvoorbeeld een 'boek' dat gaat over ongewenste kinderloosheid, een boek over een doula, iemand in een rolstoel en een boek over een transgender. Allemaal boeiende verhalen van mensen. Het leuke van een Human Library is dat je ook vragen kunt stellen aan het levende boek. Je kunt op deze manier echt in gesprek met mij of met iemand anders. Kom met ons in gesprek en ontdek wat voor mens er achter een eerste indruk zit.

Dus ben je zaterdag 23 maart in de buurt van Waalwijk, kom dan naar de bibliotheek, Wilhelminastraat 4a in Waalwijk. Vanaf twee uur staat de deur open. Wie weet zie ik je daar.

Groetjes, Saskia


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Mooie tekst :-)
Juanita Mutsaers, op 17-03-19


Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid