Prinsjesdag

Volgende week is het weer Prinsjesdag. Zoals gewoonlijk wordt er alweer druk gespeculeerd en gelekt over waar meer of minder geld naar toe gaat volgend jaar. Het onderwijs, de veiligheid of de zorg. Ik ben blij da tik geen minister van financién ben.

Ik hoorde ook dat de stoppen-met-rokenhulp volgend jaar geheel vergoed gaat worden door de zorgverzekering, inclusief de verplichte eigen bijdrage. Dat is mooi voor degenen die willen stoppen met roken, maar ik vind het vreemd en ook oneerlijk tegenover anderen. Iedereen betaald immers eigen risico voor zorg. Of je nu wilt stoppen met roken, een kind gaat krijgen of een ziekte hebt. Zodra je meer zorg nodig hebt dan je huisarts je kunt geven, betaal je eigen risico. Zo houden we de kosten binnen de perken en betalen degen en die zorg nodig hebben, iets meer dan degenen die niets mankeren. Daar kan ik nog wel in komen. Maar daarnaast zijn slechthorenden slechter af dan veel anderen. Zelfs chronisch zieken betalen meestal alleen hun eind risico voor de hulpmiddelen.

Maar indien je hoortoestellen nodig hebt, betaal je niet alleen het eigen risico, maar bovendien nog een eigen bijdrage van 25% van de aanschafprijs. Even een rekenvoorbeeld Een hoortoestel kost al snel zo’n €1.000,- (of meer) per stuk. Voor twee toestellen is dat dus het dubbele. Daarvan wordt 75% vergoed, dus moet je in dit voorbeeld zelf 500,- betalen aan eigen bijdrage. Heb je geen andere medische kosten, dan betaal je ook het eigen risico van €385,-. In totaal betaal je in dit geval dus €885,-voor twee hoortoestellen. Tel daarbij op extra dingen als batterijen, eventueel een servicecontract of een verzekering en je portemonnee is flink lichter geworden als je de deur uitstapt. Maar dan ben je wel voor de komende vijf jaar voorzien van een goed hoortoestel en de meeste audiciens bieden de nazorg gratis aan. Dat zou ik allemaal nog kunnen accepteren, ware het niet dat met dit geld kennelijk anderen worden vrijgesteld van zelfs hun eigen risico.

Ik mopper niet snel over de kosten want Ik snap heel goed dat we allemaal moeten betalen voor de zorg. Maar toen ik hoorde dat stoppen-met-rokenprogramma’s ‘gratis’ worden, werd ik wel even heel boos. Noch ik, noch mijn vader, noch mijn kind hebben ervoor gekozen doof/ slechthorend te worden. Maar voor roken heb je zelf gekozen. En laten we eerlijk zijn: als je stopt met roken, bespaar je een hoop geld. Geld dat je ook voor een stopprogramma kunt inzetten.

Dus ben je doof of slechthorend, laat van je horen! Vertel iedereen dat we dit niet eerlijk vinden.

Saskia


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Helemaal mee eens!
Bespottelijk en schandalig dat rokers zo bevoordeeld worden!!!!
Zegt het voort!
Ine
Ine Dijkterhuis, op 12-09-19
Je hebt helemaal gelijk Saskia!
Muriel, op 12-09-19


Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid