Ringleiding

De afgelopen tijd is er, logischerwijs, veel aandacht voor de bevrijding van Zuid-Nederland, nu 75 jaar geleden. Er komen veteranen uit onder meer Amerika en Groot-Brittannië die nu rond de negentig jaar oud zijn. Ze doen hun parachutesprong nog eens over, rijden in jeeps en luisteren naar speeches en toespraken van allerhande mensen. Via een ‘oortje’ luisteren ze naar een tolk die al hetgeen er gezegd wordt, voor hen vertaald, zodat ze het kunnen verstaan. De meeste van hen verstaan nu eenmaal geen Nederlands.

Het gevolg is dus dat er veteranen zijn die niets begrijpen van wat er gezegd wordt. Dat is jammer, want ze zijn wel helemaal hierheen gekomen. Wat zou het mooi zijn als je kunt kiezen of je wilt luisteren via ‘oortjes’ of via ringleiding (een inductielus).

Ikzelf ervaar dat vaak in musea: tegenwoordig hebben er veel en ‘audiotour’. Op zich een handig hulpmiddel want het heeft heel veel voordelen. Maar als ik in zo’n museum kom, heb ik niet veel aan zo’n mooie audiotour, want in mijn ‘CI-oor’ zit de microfoon niet in mijn oorschelp en mijn ‘hoortoesteloor’ zit vol met een voorstukje, daar past geen oordopje meer bij. Bovendien zit ook daar de microfoon bovenop het hoortoestel, dus al zou er plaats zijn in mijn oorschelp, dan nog zou het niet werken. Heel lastig dus! Sommige musea hebben de tekst ook op papier, maar de meeste niet. Dan kan ik alleen kijken, maar mis ik heel veel informatie. Mijn oproep aan alle fabrikanten van dergelijke apparatuur is dan ook: zorg ervoor dat het geluid niet alleen te verstaan is via oordopjes, maar dat je er ook voor kunt kiezen om er een ringleidinglus aan te koppelen zodat hoortoestelgebruikers het ook kunnen verstaan.

Groetjes, Saskia


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Vervelend! Heb je al eens een brief of mail gestuurd aan zo'n museum om dit kenbaar te maken? Het is goed dat ze hier attent op gemaakt worden of is dat al gebeurd vanuit de vereniging?

Liefs,
Muriel
Muriel Rettschnick, op 02-10-19


Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid