Solo-apparatuur

Kinderen die slechthorend zijn, hebben dikwijls moeite met het verstaan van de leerkracht in de klas. Ook heeft een slechthorende meer last dan anderen van bijgeluiden. Daardoor moet het slechthorende kind extra veel moeite doen om te verstaan wat er gezegd wordt, wat natuurlijk heel vermoeiend is. Gelukkig is er een oplossing voor bedacht: de solo-apparatuur. Het werkt zo: De docent heeft een microfoontje bij zich (om zijn nek hangen of aan de kleding geclipt) en de leerling heeft een ontvanger. Dat kan een los apparaatje zijn, maar is tegenwoordig ook vaak ingebouwd in een hoortoestel of CI. Het geluid van de microfoon wordt dan draadloos doorgestuurd (gestreamd) naar de ontvanger, daar wordt het omgezet in een elektronisch signaal dat wordt opgevangen door het hoortoestel of het CI. Het kind hoort het stemgeluid alsof het naast de docent staat. Je hoeft daarvoor niet aan de knopjes van je hoortoestel of CI te zitten, alles gaat automatisch. De techniek staat voor niets!

Ook volwassenen kunnen hetzelfde systeem gebruiken. Zoals een docent de microfoon om heeft, zo kan ook b.v. een rondleider of spreker de microfoon omhangen. Zelfs kun je de microfoon op tafel leggen bij bijvoorbeeld een vergadering of andere bijeenkomst. Nog beter: de meeste microfoons in dit systeem kun je ook koppelen aan je TV. De microfoon heeft dan een zogenaamd ‘docking station’ om de Engelse term te gebruiken. Het is een houdertje waarin de microfoon wordt opgeladen en die gekoppeld is aan de TV. Door de (draagbare) microfoon in de houder te zetten, wordt hij tegelijkertijd opgeladen en stuurt (streamt) hij het geluid van de TV naar de ontvanger. Daarbovenop kan je op de ontvanger ook het volume regelen en de ontvanger aan- of uitzetten. Heel praktisch bijvoorbeeld als de gezinsleden commentaar leveren op de programma’s.

Het enige nadeel is dat het systeem merkgebonden is. Heeft het ene familielid een hoortoestel van merk A en de ander merk B, dan kun je niet hetzelfde systeem gebruiken. Dat is helaas niet gesynchroniseerd. Ook kun je maar één zender aan je ontvanger koppelen. Zo hebben wij thuis mijn zender, die ik ook buitenshuis gebruik, gekoppeld aan de TV. Mijn dochter gebruikt op school een andere zender van hetzelfde merk. Als ze thuis TV wil kijken, moet ze eerst haar ontvanger opnieuw koppelen aan mijn zender en als ze weer naar school gaat andersom. Maar ach, dat zijn kleinigheden die hopelijk in de toekomst verbeterd worden. Nu zijn we al blij met het bestaan van dit systeem.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Fijn dat het zo goed werkt bij jullie!
Bedankt voor de uitleg: ik leer elke keer weer bij van jou.
Muriel, op 10-02-20
Ja, het is een super apparaat.


Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid