Mondkapjes

En dan is het zo ver: ook Nederlanders moeten nu, net als in veel andere landen, mondkapjes gaan dragen in het openbaar vervoer. Als gewone burger, met mijn gewone verstand, zeg ik: goed idee! Zo helpen we het virus niet te verspreiden. Want alhoewel het Nederlandse RIVM er anders over denkt, menen Duitse deskundigen dat het wel degelijk helpt om het virus niet te verspreiden. En we willen immers allemaal daaraan meewerken, niet waar.

Als slechthorende echter, baal ik er ontzettend van. Ik heb veel steun aan het mondbeeld van de spreker. Zoals ik in een vorige blog al schreef, helpen de beweging van de mond en de gezichtsuitdrukking me om te kunnen verstaan. Dus even vragen van welk perron de trein naar het Zuiden vertrekt, gaat niet want ik versta het antwoord niet. Om van een gezellig praatje nog maar te zwijgen.

Inmiddels zijn er ook al patronen in omloop voor mondkapjes met een venstertje van plastic. Kijk, daar is nou over nagedacht! Of het goed werkt, kan ik niet beoordelen, ik ben ze nog niet tegen gekomen. Ik heb ook nog wel wat vraagtekens bij over het comfort ervan voor de drager, maar het is erg lief bedoeld. Desondanks maken veel doven en slechthorenden zich, terecht, zorgen over het toenemende gebruik van mondkapjes. Immers, de reiziger die mij op het perron aanspreekt om te vragen of de trein naar Utrecht ook in Geldermalsen stopt, heeft niet zo’n mooi masker met venstertje. Soms hebben doven of slechthorenden het gevoel dat de ander bot reageert als ze zeggen dat ze de vraag niet verstaan. Maar misschien lijkt dat alleen maar zo. Wij kunnen immers een gemompeld ‘sorry, dat wist ik niet’ niet verstaan. Het is vrij logisch dat als ik de vraag niet kan verstaan, diegene naar iemand anders gaat die zijn vraag wel verstaat (en hopelijk het antwoord weet). Ik had dat ook vaker, dat ik iemand groette en dacht dat diegene niet reageerde. Totdat iemand me erop attendeerde dat die ander wel degelijk ‘hoi’ zei, maar dat ik dat niet hoorde. Dus dan kan het bot overkomen, maar is dat niet zo.

Nu is er iets dat meteen duidelijk moet maken dat ik je niet kan verstaan. Het heet “limited hearing’ (jawel, in het Engels), ofwel ‘beperkt gehoor’. Een gestileerd oor op een vierkante, gele achtergrond met een rood stippeltjes kruis erdoor. Of het voor iedereen meteen duidelijk is, weet ik niet, maar ik kan het eens proberen. Ik heb er daarom enkele besteld voor op mijn mondkapjes. Ik ben heel benieuwd of het gaat werken. Dus zie je iemand met ergens zo’n teken op een mondkapje (of tas of jas), dan weet je dat hij of zij je niet kan verstaan. Niet je mondbedekking afdoen, dan verspreid je misschien het virus, maar even iemand anders vragen op welk spoor de trein naar Geldermalsen vertrekt. Maar mocht er een omroepbericht komen dat de trein van een ander perron vertrekt, geef me dan even een seintje, want ook dat hoor ik niet.

En nu maar hopen dat de mondkapjes binnenkort niet meer nodig zijn. Tot de tijd: Blijf gezond allemaal!

Saskia

P.S: Het logo is van World Wide Visible


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Ik heb het teken ik ben doof op mijn telefoon zitten. Laat dit zien en maak het gebaar dat ik niet hoor. De meesten begrijpen het wel en heb een notieblokje bij me, zo red ik me. Ik werk in de zorg en helaas ook nog weleens met mensen met mondkapjes, het is even niet anders. Gewoon heel creatief denken.
Ria, op 10-05-20
Ik ervaar helemaal hetzelfde als wat jij schrijft. Ik heb vorige week ook de stickers en speldje met het logo besteld. Hopelijk snappen de mensen het.
Monique, op 10-05-20
Hoi.waar kan ik zo n speldje en mondkapje bestellen.op moment durf ik haast niet meer weg.ook ik hoor de mensen niet,1 mevrouw was zo boos op mij.en die blik van haar,zie ik nog steeds voor mij.
Lina, op 11-05-20
Hallo Linda,
Dank voor je reactie. Je kunt het bestellen via World Wide Visible:
https://www.worldwidevisible.com/nl/

Ik hoop dat het je helpt!
Saskia
Heerlijk assertief met goede doordenkertjes! Als men vooraf al ziet dat je een gehoorbeperking hebt scheeld dit zichtbaar zijn enorm! Gebruik het LH logo al vanaf 2014 ook op de telefoonhoes en zakagenda, op het mondkapje uiteraard ook!
Wat herkenbaarheid betreft, dat moet groeien, het is ook zoiets als : " niet geschoten,altijd mis geschoten" Veel succes????????
Cor Toonen, op 12-05-20

Mondkapjes

Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid