Kleine of grote hoortoestellen?

Er is weinig aan slechthorendheid en alles wat daarmee te maken heeft, waar ik van opkijk, maar soms verbaas ik me nog steeds over de onwetendheid van veel goedhorenden. Zo vertelde mijn man laatst aan een kennis dat ik ernstig slechthorend ben. “Dan neemt Saskia toch hoortoestellen?” opperde kennis. “Je hebt tegenwoordig van die mooie kleintjes, die zie je helemaal niet.” Toen mijn man het me vertelde, had ik de neiging om te gaan gillen. Dat zelfs hoogopgeleide, goed geïnformeerde mensen niet weten dat zo’n piepklein hoortoestel voor licht gehoorverlies is, maar dat voor iemand die (vrijwel) doof is, de ‘haast onzichtbare’ hoortoestellen niet toereikend zijn, dat begrijp ik onmin beurt niet. Is dat de schuld van de reclame? Dus voor eens en voor altijd: als je ernstig slechthorend bent, heb je niets aan die kleine, onzichtbare hoortoestellen. Dan heb je grote nodig, power. Of een CI natuurlijk, die zijn nog groter.

In mijn boek heb ik dat ook geschreven. Lia’s schoonzus maakte de opmerking waarom haar hoortoestellen zo groot zijn, waarom ze niet zulke ‘leuke’ kleintjes nam. Maar waarom zijn die hoortoestellen of dat CI nou eigenlijk groot of klein? Bij hoortoestellen ligt dat vooral aan de batterijtjes. Hoe meer ‘power’ je nodig hebt, dus hoe meer er versterkt moet worden, des te meer energie verbruikt je apparaat. Vergelijk het maar met een telefoon: Een smartphone die van alles moet kunnen, dat vergt rekenkracht en gebruikt dus meer energie dan een ouderwets mobieltje waarmee je alleen kan bellen en SMS-en. De nieuwste modellen smartphones zijn dan ook een stuk groter dan de vroegere ‘klaptelefoontjes’ en je moet ze vaker opladen. Zo is dat ook met een hoortoestel of een CI, met meer versterking en meer programma’s heb je meer software en meer energie nodig, dus een grotere batterij of accu. Maar hoe groter de batterij en hoe ingewikkelder de ‘software’, hoe groter je hoortoestel is natuurlijk. Nou worden zowel de hoortoestellen als de CI’s wel steeds zuiniger en kleiner, maar op dit moment zit zo’n mini-hoortoestel er nog niet in voor diegenen die ernstig slechthorend zijn.

Is dat nou at erg, een groot hoortoestel of CI? Iemand zei ooit: “Als ik met een zwaailicht op mijn hoofd beter kon horen, zou ik het doen.” Nou, dat is mij wat al te gortig, maar voor het ‘zien dat ik een hoortoestel heb’, maakt me de grootte niet uit. Maar eerlijk is eerlijk, een kleiner hoortoestel is wel gewoon praktischer, zeker als je, zoals ik, ook nog brillenpootjes achter je oor hebt en tegenwoordig ook nog af en toe de elastiekjes van je mondkapje. Maar vooral voor kinderen, met kleinere oren, is een klein toestel achter het oor uiteraard veel prettiger. En als de accu van mijn CI langer dan een etmaal mee zou gaan, zou dat natuurlijk ook makkelijker zijn. Dus, ingenieurs die hoortoestellen ontwikkelen: Ga vooral door met het alsmaar kleiner en zuiniger maken van hoortoestellen en CI’s. Ikzelf zal er weinig aan hebben, maar de generatie die na mij komt, kan zich wellicht verheugen op een geheel in het oor verborgen CI waarvan één accu meerdere dagen tot misschien wel een week meegaat voordat het opgeladen hoeft te worden.

Groetjes, Saskia


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid