Erkenning

Door alle corona-nieuws is het waarschijnlijk veel mensen ontgaan, maar niet de mensen die doof zijn en Gebarentaal als moedertaal hebben: Het Nederlands Gebarentaal (NGT) is deze week erkent door de Eerste kamer als officiële taal in Nederland. Daarmee heeft Nederland drie erkende talen: Het Nederlands, het Fries en nu dus ook Nederlands Gebarentaal.

Zo ik al vaker schreef: ik ben horend opgegroeid met gesproken Nederlands dus voor mij is Gebarentaal niet mijn moedertaal, maar toch wilde ik hierover wat zeggen. Ik weet namelijk wel zelf hoe ontzettend moeilijk het is om te communiceren als je (vrijwel) niets hoort. Als ik onder de douche sta, ben aan het zwemmen of in bed lig, hoor ik vrijwel niets. Hoe makkelijk is het dan als je toch kunt communiceren? Wat zou het fijn zijn als er meer mensen zijn die Gebarentaal kennen, al is het maar een paar woordjes.

In Finland, waar de Finse Gebarentaal al veel langer als officiële taal is erkent, kun je zelfs Gebarentaal als vak op de middelbare school kiezen! Wie weet is dat in Nederland ook mogelijk over een jaar of twintig. Dan zouden we echt kunnen spreken van erkenning. Maar tot het zover is, zijn veel mensen nu al blij met de stap die nu is gezet. Gefeliciteerd iedereen die hiervoor gelobbyd heeft al die jaren!


Twitter Facebook LinkedIn VolgenKleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid