Ringleiding aanwezig?

Afgelopen week overleed een familielid van me. Vrijdagavond hoorde ik dat ik, ondanks de corona-beperkingen, bij de uitvaart aanwezig kon zijn. Maar ja, de sprekers zou ik zonder hulpmiddelen niet kunnen verstaan. Dus ging ik op zoek naar informatie over het crematorium, om te vragen of er ringleiding aanwezig is. Het crematorium bleek van de gemeente te zijn. ‘Voor informatie, belt u met het nummer van de gemeente’, stond er op de site. Maar die was op zaterdagochtend vanzelfsprekend gesloten.

Een beetje googelen bracht me bij het telefoonnummer van een uitvaartorganisatie. Ik belde op en vroeg of zij wisten of er ringleiding aanwezig is in dat crematorium. “Hoe zei u? Ringleiding?” In gedachten zag ik de vrouw alle soorten leiding nalopen: elektriciteitsleidingen, gasleidingen, waterleidingen, …. Ik werd doorverbonden met iemand van de technische dienst. Ringleiding? Nooit van gehoord. “Ik verbind u door.” Persoon nummer drie: “Maar die meneer is niet bij ons bekend.” Geduldig blijven, Saskia, voor de derde keer netjes uitleggen dat het gaat om een algemene voorziening voor slechthorenden en dat het niet uitmaakt of meneer A of mevrouw B daar een uitvaart heeft. En aangezien bij een uitvaart vaak oudere bezoekers aanwezig zijn, is de kans groot dat er wel vaker slechthorenden daar komen en gebruik willen maken van de ringleiding. Dus of zij misschien wisten … Helaas, ook mevrouw nummer drie wist daar niets van. “Belt u maandag maar naar de gemeente, die zullen het wel weten.” Aangezien de uitvaart al maandagmiddag was, heb ik dat maar niet meer geprobeerd. Ik vrees dat ik anders opnieuw in een doolhof terecht zou komen. Ik heb daarom mijn eigen solo-apparatuur meegenomen, de zender/ microfoon op de katheder gelegd en zodoende kon ik alles prima verstaan.

Niet voor niets heb ik in mijn boek een zelfde soort situatie beschreven. Ook Lia heeft een uitvaart en helaas werkt de aanwezige ringleiding daar niet. In mijn boek beschrijf ik ook wat ringleiding is en hoe het werkt. Overigens hoorde ik naderhand van een familielid dat er ringleiding aanwezig was: hij kon alle sprekers daarmee prima verstaan, gelukkig.

Het zou fijn zijn als die informatie ook van tevoren bekend is. De site Hoorwijzer is een goed bruikbare website met daarop voor heel veel openbare gebouwen, zoals kerken, uitvaartcentra, onderwijsinstellingen, enz. of er ringleiding is en hoe goed die is. Zie: https://www.hoorwijzer.nl/gebouwen/. Helaas kunnen de vrijwilligers die dit bijhouden niet elk gebouw in Nederland keuren, dat spreekt vanzelf, dus het uitvaartcentrum waar ik was, stond er (nog) niet bij. Maar het zou al erg helpen wanneer instellingen op hun eigen website dit soort informatie zetten. Want zeg nou zelf: zoals het voor iemand in een rolstoel belangrijk is te weten of er een aangepast toilet is, zo is het voor slechthorenden belangrijk te weten of er ringleiding is. En mocht je in een gebouw of bij een balie komen met een blauw bordje met een gestileerd oor en een streep erdoor zien, dan weet je dat daar ringleiding aanwezig is. En je weet nu ook dat een ringleiding niet van de bouwmarkt komt.

Blijf gezond allemaal! Saskia


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Mooi blog! en wat goed om te lezen dat het uiteindelijk wel in orde is gekomen met de uitvaart die je bij wilde wonen ondanks alle onwetendheid: zeker goed als de uitvaartbranche hier kennis van neemt!
Enid van Schagen, op 10-11-20
Ik heb mijn blog al gestuurd aan de desbetreffende uitvaartondernemer, maar ga verder door ook andere uitvaartondernemers op mijn blog opmerkzaam te maken. Want als er een is die niet weet wat ringleiding is, zullen er vast ook meer zijn. Hoe meer er weet van hebben, hoe beter het gaat.
Prima artikel en actueel.
Heb het meegemaakt dat ze niet wisten hoe ze hem aan moesten zetten.
Bij de gemeente hadden ze een balieringleiding die gebruikt werd als onderzetter voor een bloempot.
Adrie Sonke, op 10-11-20
Oh, dat heb ik nog nooit gezien. Dank voor je reactie.
Ik ga nog eens een balieringleiding uitproberen, dat heb ik tot nog toe nog nooit gedaan.
Beste Saskia,
door jouw blog ben ik eens gaan zoeken op google, wat een ringleiding nu precies is. Mij valt op dat als ernaar gevraagd wordt, het antwoord van de dames en heren van de gastlocatie vaak wat aarzelend is. Kennelijk weten meer mensen niet precies van de hoed en de rand.
Maar ik nu wel! dank voor het doorsturen van je blog!
hiske alting, op 10-11-20
Graag gedaan. Daar doe ik het juist voor.
Dank je wel voor je reactie, Hiske.
Ere wie ere toekomt: Deze mail kreeg ik als reactie van uitvaartorganisatie Dela:

Beste mevrouw Boer,

Hartelijk dank voor uw e-mail met daarin een link naar uw blog over ringleiding in crematoria. Ik heb uw vraag voorgelegd aan een van mijn collega’s die gaat over de adio visuele middelen in al onze eigen crematoria.

Ze gaf aan dat in al onze crematoria ringleiding aanwezig is. Dit staat echter niet vermeld op de websites van de crematoria. Daarom hebben wij onze collega’s gevraagd om de website hierop aan te passen. Dit gaat enige tijd duren maar u kunt er vanuit gaan dat dit wordt opgelost. We willen u dan ook bedanken voor de tip waardoor we het voor andere slechthorende weer makkelijker hebben kunnen maken.

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust.


Met vriendelijke groet,

Marianne van Eck-Wolbers
Klantfeedbackcoördinator


Dank, Dela!
Saskia Boer, op 10-11-20

Ringleiding aanwezig?

Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid