Feestdagen

Voor veel mensen is het woord ‘feestdagen’ synoniem voor ‘gezelligheid’. Maar dit jaar zal het anders worden dan andere jaren, we mogen met Kerst immers maar drie gasten ontvangen. We moeten dus de feestdagen opsplitsen: wie komen Eerste kerstdag, wie de Tweede en gelukkig is ‘Derde kerstdag’ dit jaar op zondag, zodat je ook dan nog mensen kunt uitnodigen. Toch baalt vrijwel iedereen ervan dat je nu niet meer met de hele familie Kerst mag vieren. Andere jaren was je met familiefeest al snel met een man of twintig. Of je viert al jaren Oudejaarsavond met vrienden in je favoriete stamkroeg. Veel mensen vinden dat de feestdagen met zo'n klein groepje niet gezellig zijn.

Maar voor slechthorenden zijn dit soort grote bijeenkomsten helemaal niet zo gezellig. Sterker nog: veel slechthorenden zien juist erg tegen dit soort gelegenheden op en zijn blij met de kleine groepjes dit jaar. Want reken maar dat hij of zij niets verstaat op een feest met twintig man. Twintig pratende mensen, bestek dat tikt op borden, sfeermuziek op de achtergrond en misschien nog kleine kinderen die met hun autootjes over het parket rijden of graaien in een bak Lego. Spraakafzien lukt ook niet als de kamer spaarzaam is verlicht met kaarsen. Om van een restaurant met slechte akoestiek nog maar te zwijgen. De slechthorende trekt zich dan vaak terug in een hoekje van de kamer, is extra behulpzaam in de keuken waar het rustiger is of ‘verstopt’ zich achter een fototoestel of filmcamera. Ook dan hoef je immers niet met mensen te praten en iedereen zal dankbaar zijn voor de behulpzaamheid, de vele foto’s of de leuke film. Anderen worden juist humeurig doordat ze niets kunnen verstaan, waar de overige gasten zich dan aan ergeren en de sfeer bedorven wordt. Het gevolg is dat slechthorenden dit soort bijeenkomsten vaak gaan mijden, waardoor er snel eenzaamheid kan ontstaan. Als er een goedhorende partner is, kan die zich min of meer verplicht voelen om ook maar het feest af te slaan, want je gaat niet snel alleen naar een feest waarvoor je beiden bent uitgenodigd, zeker niet met de feestdagen. Maar dit geeft dan weer irritaties bij de goedhorende partner.

Voor veel goedhorenden is het moeilijk te begrijpen dat hun slechthorende partner of familielid niet zo geniet van deze bijeenkomsten als zijzelf. Maar misschien kun je het ook eens omdraaien: Je slechthorende partner kan zich misschien ook niet indenken waarom jij die feestjes zo gezellig vindt. Hij of zij verbaast zich er keer op keer over dat jij wel kan babbelen met die neef aan de andere kant van de tafel en het gerammel van bestek niet eens hoort. Dus zo bezien is het voor sommigen juist een uitkomst dat we dit jaar met maar weinigen de feestdagen moeten vieren. Nu kunnen ook zij genieten van de feestelijkheden en een gesprek met hun dochter hebben. Wie weet bevalt het je zo goed dat je ook voor volgend jaar de feestdagen kunt splitsen: Een klein groepje met je slechthorende moeder en alle ooms, tantes, neven en nichten op een andere dag. En hopelijk vindt iedereen het toch gezellig, ook met maar een kleine groep mensen.

Ik wens jullie allen gezellige feestdagen en veel gezondheid voor 2021. Saskia


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Duizend procent mee eens! Ik vind de corona een zegen voor alle mensen die niet van dit soort 'feestdagen' houden, zoals ik (godhorend)!!
Goed-of slechthorend: een intiem kerstfeest is het fijnste!
Dit is een super actuele blog.
Liefs, Ine
Ine Dijksterhuis, op 10-12-20
wat een negatieve blog.
ben hier helemaal niet mee eens.
ben zelf : denk ik : slechthorend 2x ah cat5en met goeden app kan ja al veel.
Gerard van Poeijer, op 10-12-20
Hallo Gerard,
Jammer dat je dit als een negatieve blog ervaart, zo was het niet mijn bedoeling. Fijn dat jij goed uit de voeten kan met jouw hoortoestellen in combinatie met hulpmiddelen. Jammergenoeg zijn er wel veel mensen die dat anders ervaren en niet alle goedhorenden realiseren zich dat.
Ik wens je hoe dan ook fijne feestdagen.
Saskia
Heel herkenbaar en mij uit het hart gegrepen.Na 40 jaar eindelijk de moed gevonden om eerlijk te zijn over mij hoorprobleem.Feestjes verjaardagen etentjes voor mij niet meer.Moeilijk te begrijpen voor horende.Maar na al die gezelligheid,kom ik verdrietig thuis en vraag me dan af waarom doe ik me dit toch iedere keer weer aan.Allemaal verleden tijd(EINDELIJk)
Mimi de Zeeuw, op 03-11-21
Dank je wel voor je reactie, Mimi. Wat goed dat je voor jezelf durft op te komen. Maar ook heel moeilijk, kan ik me zo voorstellen. Groetjes, Saskia


Kleurtjes

Hoezo bijzonder?

Vooroordelen?

Je hoort toch goed?

Week tegen Eenzaamheid